Strona główna             Kontakt Język Polski English

 

Call Center COMFORTUM
tel. +48 42 631 02 03
email: spa@spahotele.pl




Szukaj hotelu
Wpisz dane hotelu który chcesz zarezerwować
Kraj:
Miasto:
Standard:
Obiekt:
Szukaj hotelu
Szukaj Pakietu
Szukaj na mapie

Promocja
RABAT na pakiety SPA nawet do 50%
Zarezerwuj pakiet z oferty promocyjnej SpaHotele.pl
Zadzwoń teraz: 512 233 070

Więcej

Zdrowa Żywność


Soki z Wiatrowego Sadu produkowane są z owoców z własnego gospodarstwa sadowniczego które objęte jest programem Integrowanej Produkcji Owoców (IPO). Proces technologiczny polega na tłoczeniu owoców i warzyw, co pozwala uzyskać optymalną ilość soku przy zachowaniu wszystkich składników odżywczych. Odpady pozostałe po wyciskaniu są niemal zupełnie suche, więc nic się nie marnuje. Uzyskujemy naturalnie mętne soki, posiadające bogaty bukiet smaków przy zachowaniu właściwości surowych owoców i warzyw, co doskonale wpływa na cały organizm.

    Warto pamiętać że:
  • Soki są bogatym źródłem witamin.
  • Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i starzeniu się.
  • Bardzo skutecznie wspomagają ogólną odporność i oczyszczają organizm z toksyn i cholesterolu.
  • Polecane są osobom odchudzającym się.
  • Pomagają utrzymać w zdrowiu układ krążenia.

Należy podkreślić, że względu na specyfikę produkcji - wykluczającej użycie sztucznych dodatków spożywczych i konserwantów - Soki z Wiatrowego Sadu tłoczone są z całych, zdrowych, świeżych owoców.

Nie zawierają konserwantów, dodatku wody czy cukru.

Soki zachowują świeży smak i aromat owoców do 14 dni po otwarciu (bez konieczności trzymania w lodówce), dzięki pakowaniu w worek Bag in box. Specjalny zawór worka Bag in box pozwala na wielokrotne dozowanie soku bez dostępu powietrza do wewnątrz, co zabezpiecza go przez zepsuciem.

Sok jabłkowy stanowi bazę naszych produktów, jego mieszanki z różnymi owocami i warzywami oferują niespotykaną na rynku paletę smaków, a jednocześnie dają możliwość wpływania na poprawę stanu zdrowia przy różnorodnych dolegliwościach.



DietaFit to linia herbatek opracowana przez specjalistów z zakresu żywienia, która pomoże odnieść Ci sukces w walce ze zbędnymi kilogramami. Nowością w ofercie jest DietaFit System Max - kompleksowy zestaw herbatek, zawierający płytę DVD z ćwiczeniami.

Polecamy także bogatą ofertę cateringową:
 

Ponieważ… jest to woda mineralna wysokomineralizowana wydobywana ze źródła znajdującego się w Uzdrowisku Wysowa, jednym z najczystszych miejsc w Polsce. Oprócz pierwiastków i minerałów, które można znaleźć w wielu innych wodach, zawiera drogocenny jod.


wiecej

Nie jesteśmy doskonali?


Umysł człowieka znacznie wyprzedził jego możliwości fizyczne i zdrowotne. Piękny umysł – utworzyliśmy filozofię dobra i zła, sięgamy w kosmos, budujemy niewiarygodne urządzenia elektroniczne, badamy głębię oceanów, ujarzmiamy przyrodę, a niewielu z nas wie, że mamy, w porównaniu do naszych pobratymców zwierząt, bardzo uciążliwe upośledzenie genetyczne. Nasza wątroba powinna, ale nie jest w stanie, wytwarzać i dozować w wewnętrznym procesie wydzielniczym witaminę C. Dozować w ilościach odpowiednich do chwilowych potrzeb. Prawie wszystkie ssaki mają taką możliwość. A zapotrzebowanie organizmu na witaminę C jest duże i bardzo zmienne, np. w czasie stresu, zagrożenia infekcją, a nawet przy dużym wysiłku fizycznym wielokrotnie wzrasta w stosunku do stanu spoczynku. U ssaków różnica ta sięga wielu tysięcy miligramów! Oto przykłady zużycia witaminy C u zwierząt domowych: koza w spoczynku zużywa ok. 1.300 mg witaminy C, a w stresie aż 7.600 mg, średniej wielkości piesek – 200 mg w spoczynku, a w stresie aż 1.400 mg. A my w bardzo dobrze prowadzonej kuchni, w stresie czy w spoczynku otrzymujemy zaledwie 25 do 35 mg dziennie?!

Nie jesteśmy doskonali
Brak możliwości zapewnienia dostatku i dozowania tej witaminy na co dzień powoduje nieustanną niepełną sprawność działania wątroby, nadnerczy, przysadki mózgowej oraz obniża: dezaktywację wolnych rodników, przyswajanie żelaza, tworzenie bariery immunologicznej organizmu itd. Taką sytuację człowieka, w Instytucie Paulinga w Los Angeles przyjęło się nazywać permanentnym ukrytym szkorbutem. Ilu z nas o tym słyszało? Niedobór witaminy C może być przyczyną znacznych problemów ze zdrowiem u dorosłych i dzieci, takich jak mała odporność na przeziębienia, anemia, a także częste złe samopoczucie.

O witaminie C nigdy za dużo!
Powszechnie znany jest fakt, że kwas askorbinowy – witamina C jest szalenie nietrwała. Ma zdumiewającą zdolność wiązania się z tlenem. Łatwe utlenianie się jest utrapieniem producentów witaminy syntetycznej i problemem dla lekarzy, gdyż, pomijając trudności produkcyjne, nie wiadomo, czy ta witamina jest ostatecznie w pastylce i ile jej jest, oraz czy wchłonie się do organizmu człowieka, a jeśli tak, to ile. Ta cecha łatwego wiązania się z innymi związkami stanowi jednocześnie o niezwykłych zdolnościach prozdrowotnych witaminy C w organizmie. Z łatwością wiąże się ona z wolnymi rodnikami, dezaktywując je. Uwalnia nas w ten sposób od wielkiego zagrożenia, chorobotwórczego wiązania się wolnych rodników z komórkami naszych tkanek. Kwas askorbinowy przenika do komórki, gdzie hamuje rozwój grzybów, bakterii i wirusów. Kwas ten łączy się z wirusem, bakterią lub substancją chemiczną, tworząc nowy związek, który zostaje utleniony przez dalsze ilości witaminy C i wydalony. W odniesieniu do układu immunologicznego witamina C wspiera funkcjonowanie gruczołów nadnerczy, zwiększa produkcję limfocytów w organizmie, stymuluje także produkcję interferonu, niezwykle pomocnego w leczeniu chorób nowotworowych.
Dostatek (duże dawki!) kwasu askorbinowego znacznie obniża poziom we krwi histaminy, która wywołuje stany zapalne, alergię, astmę, duszności, zapalenie pęcherza, nieżyt nosa i łzawienie oczu.


Reasumując
Kwas askorbinowy ze swej natury powinien być wytwarzany przez wątrobę i stanowić element wewnętrznego wydzielania (!). Zatem cały system organizmu nie jest należycie przystosowany do pobierania jej z zewnątrz. Witamina C podawana jako składnik pożywienia nie czuje się dobrze ani w otoczeniu atmosferycznym (łatwo się utlenia), ani też kiedy musi przejść przez nieżyczliwy układ pokarmowy. Tu w procesie trawiennym, często intensywnej fermentacji, następuje też proces utleniania i niszczenia kwasu askorbinowego.
Niestety, nie mamy wyboru, witaminę C musimy pozyskiwać z pożywienia, wobec tego trzeba zadbać o taki rodzaj owoców lub przetworów, które:
  1. wyróżniają się bardzo dużą zawartością, a wręcz „nadmiarem”, witaminy C
  2. zawierają witaminę C pozostającą w związku i w towarzystwie z antyutleniaczami (bioflawonoidami), gwarantującymi jej odporność na zniszczenie w przewodzie pokarmowym
  3. należy regularnie uzupełniać witaminę C, a zatem pić nektary bądź soki z owoców róży codziennie
Aby zawarta w nektarach lub sokach witamina C nie współuczestniczyła w długotrwałym procesie trawienia, należy je spożywać najlepiej na pusty żołądek.
Dwa pierwsze warunki spełniają, wśród wielkiego bogactwa owoców i warzyw, tylko nektary i soki z owoców róży. Trzeci warunek do spełnienia wymaga zdrowego rozsądku, dyscypliny dietetycznej i po prostu zbudowania nawyku, aby każdego dnia, przed poranną toaletą wypić porcję ½ szklanki nektaru lub 1/5 szklanki soku z owoców róży (ok. 180 mg witaminy C).
Problem podniesienia ogólnej zdrowotności naszego społeczeństwa poprzez przetwory różane starał się rozwiązać zespół naukowców SGGW z prof. Stefanem Mrożewskim na czele. Dziesięcioletnie ich wysiłki nie zakończyły się sukcesem ze względów finansowych, ostały się jednak materiały naukowe, które posłużyły mi do rozwinięcia i kontynuacji ich dzieła, uprawy plantacji „dzikiej róży” oraz budowy zakładu przetwórczego pod nazwą Polska Róża.

Autorem artykułu jest inż. Ernest Michalski, Prezes firmy Polska Róża;
więcej

Jedyny preparat na rynku wspomagający odchudzanie o optymalnym składzie i ciekawej formule smakowej
(przypominającej smak pysznej kawy)

Slimcoffee wspomaga odchudzanie i ułatwia stosowanie każdej diety.
Naturalne składniki (m.in. cykoria, inulina, wyciąg z garcynia cambogia) w
połączeniu ze smakiem kawy powodują, iż zrzucanie zbędnych kilogramów
może być nie tylko skuteczne ale i przyjemne.

Naturalna woda mineralna Jantar pochodzi ze źródła artezyjskiego o tej samej nazwie zlokalizowanego na terenie uzdrowiska Kołobrzeg. Czystość i równowaga minerałów JANTARA została wysoko oceniona zarówno przez naukowców z Państwowego Zakładu Higieny w Poznaniu jak również przez liczne grono konsumentów, w tym kołobrzeskich kuracjuszy.


 


Jantar Premium w szklanych, zakręcanych i praktycznych butelkach o pojemności 300 ml łączy w sobie ekskluzywność formy z bogactwem treści. Woda Jantar zawiera w zrównoważonych ilościach specyficzne minerały doskonale odbudowujące elektrolity i nawadniające organizm. Dlatego stanowi doskonałe uzupełnienie oferty dobrych hoteli, restauracji i kawiarni, w szczególności związanych z ideą SPA & Wellness.

Jantar Wody Mineralne Sp. z o.o.
ul. Żurawia 24
78-100 Kołobrzeg
www.wodajantar.pl